EDITORUL IMAGINE

colegiu | Uncategorized

Practicanţii unei astfel de ocupaţii realizează montajul programelor de televiziune, asigurând calitatea imaginii.

Un editor imagine poate avea următoarele atribuții:

• Înregistrează şi copiază materiale audio – video;

• Montează programele de televiziune şi postprocesează materialele audio – video;

• Difuzează în emisie programele de televiziune

• Compune efecte speciale de montaj şi concepe efecte grafice computerizate;

• Editează genericele şi a titrajele de film;

• Elaborează soluţii pentru asigurarea calităţii artistice a montajului realizat;

• Asigură fluenţa şi caracterul insesizabil al decupajelor făcute în materiale;

• Studiază scenariile familiarizându-se cu conceptele şi cerinţele producţiei;

• Inserează muzică, dialoguri şi efecte sonore în imagini sau corectează erori legate de aceste aspecte, utilizând echipamentul de editare;

• Selectează şi combină cadrele astfel încât să creeze o succesiune logică a materialului;

• Stabileşte muzica, efectele sonore şi vizuale necesare pentru a termina un film;

• Verifică numerele de înregistrare şi codurile materialelor;

• Revede pe ecran/monitor filmele sau materialele deja editate pentru a determina dacă sunt necesare corecţii;

De regulă, activitatea se desfăşoară în interior, fără factori care să pericliteze sănătatea organismului dar activitatea implică program prelungit în faţa monitorului.

Editorul de imagine lucrează de obicei în echipă , deseori, editorul de imagine lucrează sub presiunea timpului în finalizarea unor proiecte.

Exercitarea ocupaţiei de EDITOR IMAGINE poate fi realizată cu succes de către persoane care posedă însuşirea de a fi conştiincios, corect, serios. Comportamente orientate spre scopuri clar delimitate, exigenţă şi rigurozitate în realizarea sarcinilor prin conştientizarea regulilor.

„După ce ai eliminat imposibilul, ceea ce rămâne, oricât ar fi de improbabil, trebuie să fie adevărul” Sherlock Holmes

colegiu | Uncategorized

Meseria de DETECTIV PARTICULAR este una a inteligenţelor, a minţilor deschise, profitabilă şi de viitor pentru oricine este pasionat și își dorește să activeze în domeniu

În anul 2003 a apărut Legea nr. 329 privind exercitarea profesiei de detectiv particular în România, care legiferează modul (condiţii, drepturi şi obligaţii, sancţiuni) în care un cetăţean poate deveni detectiv particular şi poate profesa această meserie.

În prezent, detectivii particulari din România provin din foştii poliţişti retraşi din activitate, precum şi din persoanele absolvente de studii medii sau superioare diverse care primesc atestatul structurilor de poliţie, urmare a examenului susţinut în acest sens.

Numărul societăţilor de detectivi particulari a crescut susţinut în ultimii ani, ajungând la 92 la momentul actual, pentru care baza de selecţie a personalului este foarte restrânsă, neexistând o şcoala de profil. Baza legală amintită a creat premisele pentru  afirmarea unei categorii distincte de profesionişti, persoane care au o pregătire de specialitate apropiată de cea a lucrătorilor din structurile de stat specializate în arta investigaţiei, dar ca obiect de activitate complementar acesteia.

Demersul Universității Spiru Haret București de a înființa/autoriza în cadrul Colegiilor universitare Spiru Haret București și Spiru Haret Craiova, domeniul Servicii, calificarea profesională Detectiv particular, vizează completarea cadrului legal prin care securitatea privată din România îşi caută forme şi metode pentru a deveni cât mai eficientă şi pentru a răspunde nevoilor de securitate generală a societăţii româneşti prin crearea unui sistem propriu de formare şi pregătire a detectivilor particulari care va lărgi aria locurilor de muncă.

  Funcţionarea societăţilor de detectivi particulari de câţiva ani în România, creează premisa că această profesie oferă atractivitate pentru un spectru larg de tineri, în mod special, dar şi pentru alte persoane care doresc să-şi facă o carieră pe tărâmul investigaţiilor private.

Pentru a fi titularul unei diplome, în baza căreia va fi capabil să îndeplinească funcţii calificate, de conducere, coordonare şi administrare în cadrul unei societăţi de detectivi sau pentru a putea îndeplini funcţii operative în cadrul societăţilor de detectivi particulari, este suficient să respectați legislația în vigoare. Puteți activa în domeniu indiferent de gen sau vârstă!

Un exemplu în acest sens este și cursantul nostru, domnul Nelu Chelariu. Cu o vechime în câmpul muncii de peste 40 de ani, cu o carieră în structurile statului, cu o vastă experiență în domeniu și cu recunoașterea/validarea competențelor, vicepreședinte al Asociației Naționale a Detectivilor din România (A.N.D.R. Moldova).

Știu de existența acestui colegiu încă de la înființare și am urmărit cu atenție modalitatea de desfășurare a cursurilor, implementarea programei de studiu, adaptarea practicii de specialitate la nevoile din teren, selecția candidaților și trebuie să recunosc faptul că am privit cu atenție către personalul didactic și nedidactic din unitate. Am avut ocazia să întâlnesc elevi și absolvenți ai colegiului cu care am interacționat și colaborat foarte bine. Am recomandat cursurile de detectiv particular mai multor persoane dar ulterior m-am decis să le urmez și eu din dorința de perfecționare, de a ține pasul cu noile tendințe și tehnologii și nu în ultimul rând pentru a fi un exemplu pentru mai tinerii mei colegi, sper viitori colaboratori!

Un bun detectiv particular trebuie să fie: perceptiv; un bun observator; să aibă răbdare; spirit calm/liniştit; să fie devotat; să dețină abilităţi de comunicare eficiente; să cunoască temeinic legea, să aibă aptitudini fotografice bune; să aibă aptitudini de organizare.

Detectivul particular oferă servicii pentru toți clienții, persoane fizice sau juridice. Misiunile de monitorizare și investigație se adaptează în funcție de amploarea cazului iar toate informațiile și datele culese trebuie să fie păstrate în condiții de confidențialitate deplină.

Un detectiv particular sau o agenţie de detectivi particulari prestează numai servicii specifice (investigatii şi supravegheri) în conformitate cu legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular. Potrivit acestui act normativ detectivii particulari nu pot desfăşura nici un alt fel de activităţi decât cele stipulate în această lege care reglementează clar exercitarea profesiei de detectiv particular.

Cele mai frecvente cazuri în care se apelează la serviciile unui detectiv sau a unei agenții de detectivi particulari pot fi:

  • conduita şi moralitatea unor persoane;
  •  persoane dispărute sau răpite;
  • seriozitatea şi solvabilitatea unor persoane potenţial partenere în afaceri;
  • asigurarea protecţiei împotriva scurgerii de informaţii;
  • obţinerea de informaţii pre şi post maritale;
  • măsuri de protecţie specială;
  • fraude în domeniul asigurărilor;
  • protecţia mărcilor înregistrate şi a patentelor;
  • reconstituirea arborelui genealogic;
  • verificări C.V.;
  • alte tipuri de investigaţii la cerere.

Pentru că provocările în acest domeniu sunt la orice pas și pentru că ne-am o lungă perioadă în imposibilitatea de a ne desfășura activitățile în mod tradițional și pentru că ne-am dorim ca elevii și absolvenții să rămână conectați în permanență, să aibă acces la o pregătire profesională de calitate, cu sprijinul doamnei Maria Bumbaru președintele executiv al Asociației Naționale de Detectivi din România și a invitaților acesteia, am reușit să oferim cursanților posibilitatea de a face schimb de experiență, de a  colabora între ei, indiferent de anul de studii iar rezultatele nu au întârziat să apară prin organizarea unor workshopuri interactive.

Pentru a urma studiile în cadrul colegiului nostru este suficient să fiți absolvent/ă de studii medii, vârsta minim 18 ani, să fiți pasionat/ă de acest domeniul. Nu există bariere legate de sex, statut social, stare civilă, mediu de proveniență domeniul în care activați momentan.

Limitele sunt doar în mintea noastră!Mintea noastră este ca un dulap plin cu dosare. Toate informaţiile sunt etichetate şi stocate în dosare, de unde pot fi accesate uşor. Indiferent de situaţie, pentru a decide ce avem de făcut, mergem la un anumit dosar care există în mintea noastră”, ne spune domnul Chelariu Nelu, cursantul nostru, exemplul demn de urmat.

Bullying-ul și ciberbullying-ul în școală

colegiu | Uncategorized

Elevii Colegiului universitar Spiru Haret București sunt în permanență monitorizați de către cadrele didactice și consiliați de doamna psiholog Amina Pîrvescu, de la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității Spiru Haret, atunci când situația o impune. Astfel, în cadrul colegiului au fost demarate mai multe programe de conștientizare, prevenire și/sau prevenție bulliyng, cyberbullyng.

Preocuparea mea referitoare la „modalitățile de gestionare a formelor de agresiune: bullying-ul și ciberbullying-ul în școală/metode și tehnici eficiente de securizare online în școala modernă”, pornește de la premisa că, pe măsură ce caracterul agresiv-comportamental se intensifică, se accentuează apariția fenomenelor de bullying și cyberbullying, permanentizându-se, astfel, nivelul de agresivitate.

Importanța temei privind problematica actelor agresive de tip bullying și cyberbullying rezidă, pe de o parte, din faptul că elemente definitorii ale celor două fenomene au fost insuficient analizate, si, pe de altă parte, în actualitatea zilei de azi, bullying-ul și cyberbullying-ul reprezintă, un domeniu de cercetare teoretică și aplicativă incitant, neepuizat științific, deși tot mai exploatat. De asemenea, lipsa unor demersuri sistematice privind cauzalitatea celor două fenomene a permis crearea unor mituri ca, de exemplu, acela că populația școlară poate reprezenta un factor ce favorizează violența.

Contextul educațional și social actual deține, în plus, caracteristicile unui mediu ostil fiind o joncțiune între violență – agresivitate – agresiune – comportament de intimidare – bullying – cyberbullying. Nevoia de analiză a fenomenelor de bullying și cyberbullying în mediul școlar, vine tocmai din faptul că, astăzi, comportamentele de intimidare sunt recunoscute ca fiind probleme de adaptare ale tinerilor.

Așadar, analiza problematicii actelor agresive de tip bullying și cyberbullying din sistemul de învățământ românesc, cu precădere cel preuniversitar, este adecvată contextului educațional și social actual, în curs de reformare și reconfigurare. Astfel, documentarea și participarea la diferite activități, seminarii sau cursuri, au scopul de a îmbunătăți climatul educațional. Educația trebuie să deschidă valențe noi pentru existența umană, ajutând la o dezvoltarea armonioasă a personalității actorilor implicați, elevi, profesori, părinți. 

De asemenea, implicarea elevilor colegiului universitar Spir Haret București în atelire, workshopuri, conferințe, activități de voluntariat, preocuparea și acțiunile mele în acest sens reprezintă și un punct de interacțiune între politicile educaționale actuale ale organismelor românești guvernamentale responsabile, ale societății civile, prin abordarea fenomenelor de bullying și cyberbullying în termeni de specificitate. Stabilirea riguroasă, chiar în contexte limitate, a fiecărui grup – țintă, a cauzelor, a factorilor, și a dimensiunilor acestor fenomene poate duce la prevenirea și ameliorarea formelor agresive de tip bullying și cyberbullying în mediul școlar.

Sociolog Țibuleac-Dinu Marcela, cadru didactic al Colegiului USH București

Proiectul INNOTECH „ Afaceri Studentești Creative și Inovative – A.S.I.C.

colegiu | Uncategorized

Ești student sau cursant în cadrul unui colegiu postuniversitar? Dorești să afli ce înseamnă să ai o afacere și cum se gestionează aceasta? Sau pur și simplu dorești să afli mai multe despre cerințele sau departamentele companiei în care lucrezi sau vrei să lucrezi? Dacă răspunsul la aceste întrebari este DA atunci te invităm să participi la cursul GRATUIT de „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice”. Mai mult, dacă finalizezi cursul și examinarea ANC vei fi recompensat și cu o subvenție în valoare de 200 lei„. Așa a început totul… privind provocarea ca pe o oportunitate!

Mulțumim doamnelor  Gabriela Dusa – manager zonă, formator Petrescu Maria, formator Țibuleac-Dinu Marcela și felicităm elevii pentru implicare!

Proiectul INNOTECH, în care au fost implicați și cursanți ai Colegiului universitar Spiru Haret București, anul 2 și 3, a avut ca și activități organizarea de cursuri de antreprenoriat si dezvoltarea comunităților prin finanțarea planurilor de afaceri cu 80000 euro, s-a încheiat, cu succes în data de 20 Aprilie 2022.

Mulțumim tuturor pentru implicarea, responsabilitatea și perseverența care au făcut ca obiectivele acestor activități să fie chiar depășite, nu doar realizate cu succes!

….. PE URMELE LUI SHERLOCK HOLMES

colegiu | Uncategorized

Singurul colegiu universitar, nivel de învățământ postliceal, pentru calificarea profesională detectivi particulari

La Colegiul universitar Spiru Haret București, funcționează începând cu anul școlar 2019-2020 calificarea profesională detectiv particular din domeniul Servicii, unde specialiști din mai multe ramuri conexe (criminalistică, psihologie, comunicare, investigații, drept, informatică) au acceptat provocarea de a lucra împreună.

Dar în detectivism nu intri cu una – cu două: indiferent dacă ai absolvit postliceala, un curs de calificare sau nimic, pentru a primi insignă de detectiv în husă de piele, ca în filmele polițiste, trebuie să iei mai întâi examenul de atestare organizat de Inspectoratul General al Poliției Române.

Doamna Maria Bumbaru este detectiv particular de peste 25 de ani. Ce-i drept, unul dintre cei vechi în această meserie misterioasă, care a evoluat discret în România postdecembristă. Acum conduce propria agenție, afiliată la o rețea internațională și este președintele executiv al Asociației Naționale a Detectivilor din România. Mai mult, simte că este pregătită să primească sub aripă generația tânără, care să-i continue munca: dezvoltarea detectivismului în România.

Detectivismul nu este o meserie foarte diferită de jurnalismul de investigație, care poate îți e mai familiar. “Diferența este că noi lucrăm doar la solicitare privată, iar jurnaliștii doar pentru interesul public. Dezvăluirile noastre rămân întotdeauna confidențiale și sunt predate clientului care își asumă responsabilitatea asupra utilizării lor, însă dosarele sunt atât de bine întocmite, încât pot merge direct în instanță.”

Cum a apărut legea detectivului?

Doamna Maria Bumbaru își amintește cum a luat amploare detectivismul în România: “În 1996 am participat la summitul de la Londra, se punea întrebarea dacă România a atins toți parametrii democrației, dacă avem anchetă private. Atunci am aflat prima oară că o democrație trebuie să ofere obligatoriu alternativă la Ancheta publică. Așa că în același an a fost încropită și prima lege dedicate. A a fost inițiată de Departamentul Public al Poliției Române și avea trei pagini scrise cu litere mari. Abia în anul 2003 a apărut legea detectivului particular după care ne ghidăm astăzi.”

În general cei care sunt atrași de practicarea acestei meserii sunt mari iubitori de filme polițiste. Există un mit în filme, că detectivul flutură din mers insigna, rupe cordonul și pătrunde în camera secretelor. Deși detectivii români admit că n-au prea multe reproșuri în relația cu polițiștii, cu care sunt amici și care îi ajută când pot, cu ce pot, legislația românească nu le permite accesul la bazele de date ale Poliției, astfel încât aceștia sunt nevoiți să profite cât mai mult de informațiile publice și unde se poate, să dezvolte surse alternative.

Însă cine crede că detectivul face doar teren și filaje, se înșeală, există diversitate mult mai mare de tehnici și de activități pe care trebuie să le dobândești/cunoști iar asta se poate realiza doar într-o formă instituționalizată și în urma unor stagii de practică în cadrul unei agenții de detectivi, cu cazuistică variată și/sau chiar după o perioadă de mentorat sub îndrumarea experților din domeniu.

În această profesie ca în oricare alta, nu sunt bariere ci doar provocări care trebuiesc transformate în oportunități. Dacă ești vorbăreț, curios, sceptic, ai spirit de echipă sau dimpotrivă preferi să lucrezi singur în spatele unui calculator, sau într-un birou, cu siguranță, cu sinceritate și cu abordarea potrivită te vei putea pregăti alături de cei mai buni, pentru a deveni un bun profesionist.

Cum venim în sprijinul elevilor și al absolvenților?

Cu sprijinul doamnei Bumbaru Maria, colaboratorul nostru de nădejde, președinte executiv al Asociației Naționale a Detectivilor din România, am organizat pentru cursanții și absolvenții Colegiului universitar Spiru Haret, o serie de workshop-uri incitante, cu tematică de actualitate care să îi ajute să-și dezvolte competențele și abilitățile, să își ascută simțurile, să învețe să analizeze lucrurile în profunzime, să aprecieze calitățile celor din jur și munca în echipă.

Fiecare workshop are ca scop schimbul de experiență și de bune practici. Atât elevii cât și absolvenții sunt stimulați să participe activ la întâlniri, să adreseze întrebări, să discute liber despre situațiile cu care se confruntă și sunt încurajați să țină legătura cu seniorii agenției, să le solicite sprijinul ori de câte ori situația o impune.

În setea ta de cunoaştere, fereşte-te să te îneci în informaţia pe care o primeşti din abundenţă….. Anthony J. D’Angelo

Atelierul practic „Experiența Școlii online pentru cariera de succes a cadrului didactic”

colegiu | Uncategorized

Cadrele didactice de la Colegiul universitar au primit o invitație specială la Atelierul practic „Experiența Școlii online pentru cariera de succes a cadrului didactic”, care a pus în valoare metodele și tehnicile utilizate în perioada predării în regim online.

Am răspuns cu mare drag și emoție invitației primite de la doamna conf. univ., dr. SADOVEI LARISA, membru al catedrei Științe ale Educației și Management al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și de la domnul Dr.conf.univ. CHIRIMBU SEBASTIAN CRISTIAN MARIAN, cadru didactic al Universității Spiru Haret București și al Universității Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, parteneri de nădejde ai Universității Spiru Haret și ai Colegiului universitar Spiru Haret București. În cadrul atelierului am revăzut mare parte dintre colegii cu care am împărțit aceeași soartă pe perioada pandemiei și am împărtășit experiențele trăite în mediul online.

Cu siguranță “adaptare” este cuvântul cheie! Dacă până la izbucnirea pandemiei cu SarsCov 2, învățământul online nu era apreciat la nivel național, considerându-se că sunt multe domenii în care interacțiunea și practica sunt esențiale, nevoia ne-a învățat că dincolo de aceste aspecte este important să rămânem conectați, să continuăm învățarea, să transformăm provocările în oportunități.

Astfel, cu toții, elevi, studenți, părinți și cadre didactice am fost nevoiți să ne adaptăm din mers, mai întâi să salvăm anul școlar/universitar, apoi să rămânem conectați, să comunicăm.

Cu eforturi considerabile am reușit să ne desfășurăm activitatea cu profesionalism, apoi cu înțelepciune, cu schimburi de experiență și bune practici, atât cu colegi din țară cât și din străinătate, am învățat să utilizăm platforme și programe care vin în sprijinul cursanților dar și al cadrelor didactice, am învățat să fim creativi, mai deschiși către nou și nu în ultimul rând să ne folosim de resursele oferite de tehnologie.

Și astăzi la Colegiul universitar Spiru Haret București, chiar dacă ne-am reluat activitatea cu prezență fizică, utilizăm tot ce a fost bun și am reușit să implementăm cu succes, pentru că elevii trebuie să beneficieze de o pregătire de calitate, centrată pe nevoile lor!

soc. Țibuleac-Dinu Marcela, cadru didactic al Colegiului USH București

NE MÂNDRIM CU POVESTEA FABULOASĂ A UNEIA DINTRE CELE MAI FRUMOASE CULTURISTE!

colegiu | Uncategorized

CUM S-A APUCAT DE UN SPORT DOMINAT DE BĂRBAȚI?!

Doina Elvira Irimie este născută în Cluj Napoca, a studiat la un Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, profilul tehnician horticultor, este pasionată de sport, muzică și detectivistică, numele ei probabil nu vă spune nimic, dar mulți băieți fugeau de ea numai când o vedeau că intră în sala de forță pentru că la 25 de ani, era deja una dintre gloriile culturismului românesc, cucerind titlu după titlu.

Totul a început când avea 15 ani, când, după ce a admirat la greu fetele din revistă, a decis că este timpul să facă ceva să arate și ea ca ele. Prin urmare clujeanca s-a pus pe treabă, a intrat în sala de forță și a ieșit de acolo… campioană.

Elvira ne-a spus cum a ajuns să facă istorie într-un sport dominat de bărbați

Totul a început cu o privire…

Tânăra s-a apucat de culturism după ce a văzut fetele din revistele de specialitate. S-a îndrăgostit iremediabil de acest sport, deoarece îți dă posibilitatea de a te modela după bunul plac, exact ca un sculptor care cioplește în lemn doar că el folosește dalta și ciocanul.

“Dacă faci sală, te transformi în bărbat”…

Culturismul este un sport dominat de bărbați, dar cu toate astea tânăra nu s-a lasat descurajată. “Păi cam greu, mai ales pentru femei. Deoarece majoritatea au impresia că dacă faci sală te transformi în bărbat, ceea ce nu este deloc adevărat. Cât despre băieți, lucrurile se complică un pic, deoarece majoritatea se sperie inițial când aud ce sport practică clujeanca.

Eforturile Elvirei se au dat roade dar au lăsat și urme: “Aveam 1.70 acum am 1.68, am mai scazut de la greutăți. S-au tasat oasele de la greutate mare și asa am pierdut un pic. Aveam antrenamente de luni până duminică, iar unul dura în medie două ore. În perioada competițională făcem chiar și două antrenamente pe zi, plus cardio”.

Elvira s-a pregătit sub îndrumarea domnului profesor Dan Enuță. Sala unde antrenează acesta nu este mare, însă este plină de suflet. Pereții sunt plini cu pozele campionilor care s-au antrenat acolo, iar aparatele nu sunt lăsate să ruginească.

Dănuţ Enuţă – născut la 7 august 1959 este Profesor – Antrenor Emerit şi Arbitru International PRO român cu specializarea în culturism şi fitness În trei decenii de antrenorat, sportivii pe care i-a antrenat au adus Federaţiei Române de Culturism peste 60 de medalii la Campionatele Europene şi Mondiale de Culturism. Printre sportivii medaliaţi la C.Mondiale si C.Europene se numără campioni multipli ca: Irina Nicoleta Muntean, Florina Vişan, Florina Cernat, regretatul Virgil Buruiană, Ioan Orian, Daniel Racoveanu, Cristian Costescu, Mihai Petraiche, Dragos Popescu, Costin Dumitru, Corina Visan, Raluca Raducu, Monica Nicolescu. Marius Varzaru, Nicusor Tatarici, Jenica Stan, Ramona Arseni, Sebastian Şerpescu, Costin Ilinca, Soare Mădălin, Trocea Andrei, Năstase Roberta, Safier Koorndijk-Iancu ….

Pasiunea pentru culturism a avut-o din 1977, când a fost pentru prima oară într-o sală de forţă, la îndemnul fratelui său, Tudor Enuţă, absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS). A devenit antrenor si arbitru in culturism si fitness la 6 Martie 1981, după absolvirea unui curs de antrenori şi arbitri de culturism organizate de FRHC in colaborare cu IEFS. În 1983 a înfiinţat o secţie de culturism la A.S.Exploatare Metrou (astăzi C.S. Metrorex – Bucureşti). În 1993 a devenit profesor-antrenor la Clubul Sportiv Şcolar nr. 5 – Bucureşti, C.S. Champions Gym – Bucuresti şi C.S.Redis – Buftea.

În 10 Ianuarie 1990, Danut Enuţă a fost membru fondator al Federaţiei Române de Culturism şi totodată Secretarul General.

Din 1991 este Arbitru Internaţional de culturism si din 2006 Arbitru PRO (român cu dreptul să arbitreze concursuri profesioniste de culturism). Din 1991 a arbitrat peste 100 Concursuri Internaţionale IFBB.

Din 1999 este antrenor emerit în culturism și fitness. A ocupat funcţia de Preşedinte al Colegiilor de Antrenori şi de Arbitraj din cadrul Federaţiei Române de Culturism si Fitness.

Din anul 2010 este membru al Comisiei de Arbitraj al Federatiei Europene de Culturism si Fitness – EBFF.

În 2014 este numit Antrenor Federal al Federației Române de Culturism si Fitness. Colaborează cu UNEFS şi CNFPA pentru specializarea studenţilor în Culturism şi Fitness.

La prima competiție Doina Elvira Irimie s-a clasat pe locul 9 deoarece nu erau categorii, la a doua s-a clasat pe locul 2 la campionaltul zonal de culturism și fitness Măgurele 2014, iar la campionatul național a reușit să obțină doar un loc 4 din cauza unor accidentari și inconveniente.

Ca sportivă Elvira a ajuns dublă campionă națională la bikini fitness și vicempioană la bodyfitness.

Din cauza unor probleme de sănătate care au forțat-o să stea o vreme departe de sala de antrenament, sportiva noastră a trebuit să își canalizeze energia către alte domenii de interes dar care o solicitau mai puțin din punct de vedere fizic.

În prezent, frumaosa blondă este antrenor de fitness și nutriționist, urmează un curs de competențe antreprenoriale și se mândrește cu faptul că studiază pentru o pasiune mai veche: detectivistica. Elvira este cursantă în cadrul Colegiului universitar Spiru Haret București, calificarea profeională Detectiv particular, o altă lume care pare a fi a bărbaților dar Elvirei îi plac provocările este un exemplu demn de urmat.

Elvira se pregătește temeinic atât pentru examenul de absolvire a calificării profesionale Detectiv particular, cât și pentru absolvirea cursului de Competențe antreprenoriale, cu gândul că poate, mai devreme sau mai târziu pasiunile pe care le are s-ar putea transforma într-o afacere de succes în țară sau în străinătate unde a și locuit vreo 11 ani!

,,Bune practici în organizarea și desfășurarea examenelor de certificare a competențelor profesionale” – 2022.

colegiu | Uncategorized

Pentru că ne pasă de soarta elevilor/absolvenților noștri, pentru că vrem să învățăm de la cei mai buni, cadrele didactice ale Colegiului Universitar Spiru Haret, alături de alți reprezentanți ai școlilor postliceale sanitare din București, au participat la întâlnirea de lucru, care a avut loc în data de 07.04.2022, la sediul Școlii Postliceale Șanitare Fundeni cu tema: ,,Bune practici în organizarea și desfășurarea examenelor de certificare a competențelor profesionale” – 2022.

În cadrul întâlnirii ne-a fost prezentată Metodologia de organizare și desfășurare a examenelorce certificare a calificărilor profesionale, ne-au fost precizate modificările din curriculum de învățământ, particularitățile probelor practice și am făcut turul unității de învățământ organizatoare a examenului.

Au fost dezbătute teme ca: sprijinirea elevilor pentru întocmirea proiectelor; recapitularea materiei cu accent pe proba practică; luarea tuturor măsurilor necesare ca examenul să se desfășoare în condiții de siguranță. Elevii vor beneficia de cele mai bune condiții la susținerea celor trei probe de examen.

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății

colegiu | Uncategorized

Ziua mondială a sănătăţii este sărbătorită, în fiecare an, la 7 aprilie, cu scopul de a evidenţia o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare în accepţiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit https://www.who.int/.

În 2022, tema marcării zilei este „Our planet, our health”. În mijlocul pandemiei cu noul coronavirus, a unei planete poluate, a bolilor în creştere precum cancerul, astmul, bolile de inimă, cu prilejul acestei zile, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va atrage atenţia la nivel global asupra acţiunilor urgente necesare pentru a menţine oamenii şi planeta sănătoşi şi pentru a promova o mişcare de creare a societăţilor, concentrată pe bunăstare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Criza climatică reprezintă, în prezent, cea mai mare ameninţare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este şi o criză de sănătate, notează site-ul oficial a OMS.

Deciziile politice, sociale şi comerciale conduc atât la o criză climatică cât şi de sănătate. Peste 90% dintre oameni respiră un aer poluat rezultat din arderea combustibililor fosili. O lume în încălzire reprezintă mediul propice pentru ţânţari, care răspândesc, astăzi, bolile mai departe şi mai repede. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor şi deficitul de apă îi determină pe oameni să se mute, fiindu-le afectată, în acelaşi timp, sănătatea. Poluarea şi materialele plastice se găsesc pe fundul oceanelor dar şi pe cei mai înalţi munţi şi se regăsesc în lanţul trofic. De asemenea, există produse alimente şi băuturi foarte procesate şi nesănătoase care conduc la obezitate, cancer şi boli de inimă, care generează în acelaşi timp o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

În timp ce pandemia de COVID-19 a arătat, pe de o parte, puterea de a vindeca a ştiinţei, ea a evidenţiat, pe de altă parte, inechităţile din această lume. Pandemia a scos la iveală slăbiciuni în toate domeniile societăţii şi a subliniat urgenţa creării unor societăţi durabile, angajate să obţină o sănătate echitabilă în prezent, dar şi pentru generaţiile viitoare, fără a încălca limitele ecologice. Modelul actual al economiilor lumii duce la o distribuţie inechitabilă a veniturilor, a bogăţiei şi a puterii, prea mulţi oameni trăiesc, încă, în sărăcie şi instabilitate. O economie a bunăstării are ca obiective bunăstarea umană, echitatea şi durabilitatea ecologică. Aceste obiective se traduc în investiţii pe termen lung, bugete de bunăstare, protecţie socială şi strategii juridice şi fiscale. Întreruperea acestor cicluri de distrugere a planetei şi a sănătăţii umane necesită acţiuni legislative, reforme corporative, indivizii fiind, totodată, sprijiniţi şi stimulaţi să facă alegeri sănătoase, arată https://www.who.int/.

Tema generală a Zilei mondiale a sănătăţii este „Universal Health Coverage: everyone, everywhere”, constituind obiectivul principal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest obiectiv vizează asigurarea accesului tuturor persoanelor la serviciile de sănătate de care au nevoie, atunci când au nevoie de ele, chiar în inima comunităţii, fără a suferi dificultăţi financiare. Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate include întregul spectru de servicii de sănătate esenţiale, de calitate, de la promovarea sănătăţii până la prevenire, tratament, reabilitare şi îngrijire paliativă.

În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii şi găzduită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. La această dată a intrat în vigoare Convenţia OMS. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.

În ultimii 65 de ani, marcarea Zilei mondiale a sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătăţii. Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.

„Building a fairer, healthier world for everyone” a fost tema din 2021, prin intermediul căreia OMS a făcut un apel la acţiuni de eliminare a inechităţilor în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai corectă şi mai sănătoasă. Campania a evidenţiat principiul constituţional al OMS conform căruia „obţinerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane fără deosebire de rasă, religie, credinţă politică, condiţie economică sau socială”. (AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

La mulți ani tuturor cadrelor medicale care au grijă de sănătatea noastră!

La mulți ani cadrelor didactice și elevilor Colegiului universitar Spiru Haret București, domeniul sănătate și asistență pedagogică, care se pregătesc temeinic pentru a fi buni profesioniști!