colegiu | Uncategorized

CUM S-A APUCAT DE UN SPORT DOMINAT DE BĂRBAȚI?!

Doina Elvira Irimie este născută în Cluj Napoca, a studiat la un Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, profilul tehnician horticultor, este pasionată de sport, muzică și detectivistică, numele ei probabil nu vă spune nimic, dar mulți băieți fugeau de ea numai când o vedeau că intră în sala de forță pentru că la 25 de ani, era deja una dintre gloriile culturismului românesc, cucerind titlu după titlu.

Totul a început când avea 15 ani, când, după ce a admirat la greu fetele din revistă, a decis că este timpul să facă ceva să arate și ea ca ele. Prin urmare clujeanca s-a pus pe treabă, a intrat în sala de forță și a ieșit de acolo… campioană.

Elvira ne-a spus cum a ajuns să facă istorie într-un sport dominat de bărbați

Totul a început cu o privire…

Tânăra s-a apucat de culturism după ce a văzut fetele din revistele de specialitate. S-a îndrăgostit iremediabil de acest sport, deoarece îți dă posibilitatea de a te modela după bunul plac, exact ca un sculptor care cioplește în lemn doar că el folosește dalta și ciocanul.

“Dacă faci sală, te transformi în bărbat”…

Culturismul este un sport dominat de bărbați, dar cu toate astea tânăra nu s-a lasat descurajată. “Păi cam greu, mai ales pentru femei. Deoarece majoritatea au impresia că dacă faci sală te transformi în bărbat, ceea ce nu este deloc adevărat. Cât despre băieți, lucrurile se complică un pic, deoarece majoritatea se sperie inițial când aud ce sport practică clujeanca.

Eforturile Elvirei se au dat roade dar au lăsat și urme: “Aveam 1.70 acum am 1.68, am mai scazut de la greutăți. S-au tasat oasele de la greutate mare și asa am pierdut un pic. Aveam antrenamente de luni până duminică, iar unul dura în medie două ore. În perioada competițională făcem chiar și două antrenamente pe zi, plus cardio”.

Elvira s-a pregătit sub îndrumarea domnului profesor Dan Enuță. Sala unde antrenează acesta nu este mare, însă este plină de suflet. Pereții sunt plini cu pozele campionilor care s-au antrenat acolo, iar aparatele nu sunt lăsate să ruginească.

Dănuţ Enuţă – născut la 7 august 1959 este Profesor – Antrenor Emerit şi Arbitru International PRO român cu specializarea în culturism şi fitness În trei decenii de antrenorat, sportivii pe care i-a antrenat au adus Federaţiei Române de Culturism peste 60 de medalii la Campionatele Europene şi Mondiale de Culturism. Printre sportivii medaliaţi la C.Mondiale si C.Europene se numără campioni multipli ca: Irina Nicoleta Muntean, Florina Vişan, Florina Cernat, regretatul Virgil Buruiană, Ioan Orian, Daniel Racoveanu, Cristian Costescu, Mihai Petraiche, Dragos Popescu, Costin Dumitru, Corina Visan, Raluca Raducu, Monica Nicolescu. Marius Varzaru, Nicusor Tatarici, Jenica Stan, Ramona Arseni, Sebastian Şerpescu, Costin Ilinca, Soare Mădălin, Trocea Andrei, Năstase Roberta, Safier Koorndijk-Iancu ….

Pasiunea pentru culturism a avut-o din 1977, când a fost pentru prima oară într-o sală de forţă, la îndemnul fratelui său, Tudor Enuţă, absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS). A devenit antrenor si arbitru in culturism si fitness la 6 Martie 1981, după absolvirea unui curs de antrenori şi arbitri de culturism organizate de FRHC in colaborare cu IEFS. În 1983 a înfiinţat o secţie de culturism la A.S.Exploatare Metrou (astăzi C.S. Metrorex – Bucureşti). În 1993 a devenit profesor-antrenor la Clubul Sportiv Şcolar nr. 5 – Bucureşti, C.S. Champions Gym – Bucuresti şi C.S.Redis – Buftea.

În 10 Ianuarie 1990, Danut Enuţă a fost membru fondator al Federaţiei Române de Culturism şi totodată Secretarul General.

Din 1991 este Arbitru Internaţional de culturism si din 2006 Arbitru PRO (român cu dreptul să arbitreze concursuri profesioniste de culturism). Din 1991 a arbitrat peste 100 Concursuri Internaţionale IFBB.

Din 1999 este antrenor emerit în culturism și fitness. A ocupat funcţia de Preşedinte al Colegiilor de Antrenori şi de Arbitraj din cadrul Federaţiei Române de Culturism si Fitness.

Din anul 2010 este membru al Comisiei de Arbitraj al Federatiei Europene de Culturism si Fitness – EBFF.

În 2014 este numit Antrenor Federal al Federației Române de Culturism si Fitness. Colaborează cu UNEFS şi CNFPA pentru specializarea studenţilor în Culturism şi Fitness.

La prima competiție Doina Elvira Irimie s-a clasat pe locul 9 deoarece nu erau categorii, la a doua s-a clasat pe locul 2 la campionaltul zonal de culturism și fitness Măgurele 2014, iar la campionatul național a reușit să obțină doar un loc 4 din cauza unor accidentari și inconveniente.

Ca sportivă Elvira a ajuns dublă campionă națională la bikini fitness și vicempioană la bodyfitness.

Din cauza unor probleme de sănătate care au forțat-o să stea o vreme departe de sala de antrenament, sportiva noastră a trebuit să își canalizeze energia către alte domenii de interes dar care o solicitau mai puțin din punct de vedere fizic.

În prezent, frumaosa blondă este antrenor de fitness și nutriționist, urmează un curs de competențe antreprenoriale și se mândrește cu faptul că studiază pentru o pasiune mai veche: detectivistica. Elvira este cursantă în cadrul Colegiului universitar Spiru Haret București, calificarea profeională Detectiv particular, o altă lume care pare a fi a bărbaților dar Elvirei îi plac provocările este un exemplu demn de urmat.

Elvira se pregătește temeinic atât pentru examenul de absolvire a calificării profesionale Detectiv particular, cât și pentru absolvirea cursului de Competențe antreprenoriale, cu gândul că poate, mai devreme sau mai târziu pasiunile pe care le are s-ar putea transforma într-o afacere de succes în țară sau în străinătate unde a și locuit vreo 11 ani!