colegiu | Uncategorized

Singurul colegiu universitar, nivel de învățământ postliceal, pentru calificarea profesională detectivi particulari

La Colegiul universitar Spiru Haret București, funcționează începând cu anul școlar 2019-2020 calificarea profesională detectiv particular din domeniul Servicii, unde specialiști din mai multe ramuri conexe (criminalistică, psihologie, comunicare, investigații, drept, informatică) au acceptat provocarea de a lucra împreună.

Dar în detectivism nu intri cu una – cu două: indiferent dacă ai absolvit postliceala, un curs de calificare sau nimic, pentru a primi insignă de detectiv în husă de piele, ca în filmele polițiste, trebuie să iei mai întâi examenul de atestare organizat de Inspectoratul General al Poliției Române.

Doamna Maria Bumbaru este detectiv particular de peste 25 de ani. Ce-i drept, unul dintre cei vechi în această meserie misterioasă, care a evoluat discret în România postdecembristă. Acum conduce propria agenție, afiliată la o rețea internațională și este președintele executiv al Asociației Naționale a Detectivilor din România. Mai mult, simte că este pregătită să primească sub aripă generația tânără, care să-i continue munca: dezvoltarea detectivismului în România.

Detectivismul nu este o meserie foarte diferită de jurnalismul de investigație, care poate îți e mai familiar. “Diferența este că noi lucrăm doar la solicitare privată, iar jurnaliștii doar pentru interesul public. Dezvăluirile noastre rămân întotdeauna confidențiale și sunt predate clientului care își asumă responsabilitatea asupra utilizării lor, însă dosarele sunt atât de bine întocmite, încât pot merge direct în instanță.”

Cum a apărut legea detectivului?

Doamna Maria Bumbaru își amintește cum a luat amploare detectivismul în România: “În 1996 am participat la summitul de la Londra, se punea întrebarea dacă România a atins toți parametrii democrației, dacă avem anchetă private. Atunci am aflat prima oară că o democrație trebuie să ofere obligatoriu alternativă la Ancheta publică. Așa că în același an a fost încropită și prima lege dedicate. A a fost inițiată de Departamentul Public al Poliției Române și avea trei pagini scrise cu litere mari. Abia în anul 2003 a apărut legea detectivului particular după care ne ghidăm astăzi.”

În general cei care sunt atrași de practicarea acestei meserii sunt mari iubitori de filme polițiste. Există un mit în filme, că detectivul flutură din mers insigna, rupe cordonul și pătrunde în camera secretelor. Deși detectivii români admit că n-au prea multe reproșuri în relația cu polițiștii, cu care sunt amici și care îi ajută când pot, cu ce pot, legislația românească nu le permite accesul la bazele de date ale Poliției, astfel încât aceștia sunt nevoiți să profite cât mai mult de informațiile publice și unde se poate, să dezvolte surse alternative.

Însă cine crede că detectivul face doar teren și filaje, se înșeală, există diversitate mult mai mare de tehnici și de activități pe care trebuie să le dobândești/cunoști iar asta se poate realiza doar într-o formă instituționalizată și în urma unor stagii de practică în cadrul unei agenții de detectivi, cu cazuistică variată și/sau chiar după o perioadă de mentorat sub îndrumarea experților din domeniu.

În această profesie ca în oricare alta, nu sunt bariere ci doar provocări care trebuiesc transformate în oportunități. Dacă ești vorbăreț, curios, sceptic, ai spirit de echipă sau dimpotrivă preferi să lucrezi singur în spatele unui calculator, sau într-un birou, cu siguranță, cu sinceritate și cu abordarea potrivită te vei putea pregăti alături de cei mai buni, pentru a deveni un bun profesionist.

Cum venim în sprijinul elevilor și al absolvenților?

Cu sprijinul doamnei Bumbaru Maria, colaboratorul nostru de nădejde, președinte executiv al Asociației Naționale a Detectivilor din România, am organizat pentru cursanții și absolvenții Colegiului universitar Spiru Haret, o serie de workshop-uri incitante, cu tematică de actualitate care să îi ajute să-și dezvolte competențele și abilitățile, să își ascută simțurile, să învețe să analizeze lucrurile în profunzime, să aprecieze calitățile celor din jur și munca în echipă.

Fiecare workshop are ca scop schimbul de experiență și de bune practici. Atât elevii cât și absolvenții sunt stimulați să participe activ la întâlniri, să adreseze întrebări, să discute liber despre situațiile cu care se confruntă și sunt încurajați să țină legătura cu seniorii agenției, să le solicite sprijinul ori de câte ori situația o impune.

În setea ta de cunoaştere, fereşte-te să te îneci în informaţia pe care o primeşti din abundenţă….. Anthony J. D’Angelo