colegiu | Blog Detectiv Particular | ,

Carmen Chiran, absolventă a calificării profesionale Detectiv particular

Meseria de DETECTIV PARTICULAR este una a inteligenţelor, a minţilor deschise, profitabilă şi de viitor pentru oricine este pasionat și își dorește să activeze în domeniu.

Carmen Chiran este absolventă a Colegiului Universitar Spiru Haret, calificarea profesională Detectiv Particular. Profesia de bază a acesteia este cea de medic, iar timp de 18 ani a condus, format şi dezvoltat echipe în acest domeniu. A îmbrăţişat o altă perspectivă profesională pe care o consideră o provocare, căreia este convinsă că îi va face faţă cu succes.

De ce aţi ales calificarea profesională de Detectiv particular?

Am ales această calificare pentru că de mult timp cochetam cu ideea de a alege acest sector de activitate. Această profesie valorifică înclinaţia mea de a a căuta, de a investiga, de a afla adevărul şi bineînţeles spiritul de observaţie.

Consideraţi că această calificare de Detectiv particular este una căutată în România în acest moment?

Ar trebui să fie mult mai căutată decât este acum. Ar merita să ne facem mult mai cunoscuţi pentru că există 99 de activităţi în care un detectiv particular se poate implica şi pe care le poate rezolva. Sunt multe firme care ar avea nevoie în structura lor de această profesie, din acest motiv consider că ar fi binevenit să ne putem face mai cunoscuţi.

De ce aţi optat pentru formarea dvs. profesională pentru varianta educaţională oferită de Colegiul Universitar Spiru Haret?

Colegiul Universitar Spiru Haret mi-a fost recomandat. Am primit feedback-uri foarte bune şi mulţi dintre cei care au absolvit acest colegiu, au lăudat profesionalismul cadrelor didactice şi calitatea cursurilor. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, cu siguranţă aş alege să urmez o specializare tot în această instituţie de învăţământ.

Cum a fost experienţa educaţională în cadrul Colegiului?

Am avut o experienţă foarte frumoasă. Am întâlnit acei profesori care aduc şi fac lumină şi care îţi deschid alte ferestre ale minţii şi înţelegerii. Am aflat de metode, tehnici, importanţa comunicării, răbdării, ascultarea, tocmai pentru a putea extrage cele mai valoroase informaţii şi pentru a putea rezolva cazuri tot mai uşor.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum în actuala profesie de Detectiv particular?

Cea mai mare provocare a fost primul raport pe care l-am facut. Mi-au plăcut toate referatele şi subiectele pe care domnii profesori ni le-au pus pe masă şi ne-au provocat cu ele. Mi-a plăcut să citesc foarte mult, dar în momentul în care pe un caz, bineînţeles fictiv, am avut de făcut un raport de supraveghere în detaliu, în care îţi poţi da seama cât poate fi de complexă activitatea pe teren, m-am lăsat în voia acestei provocări şi cred că am făcut o muncă de calitate.

Aţi recomanda şi altor persoane Colegiul Universitar Spiru Haret?

Cu siguranţă! Am şi facut-o pentru oameni dragi mie care au şi accesat alte programe în cadrul Universităţii Spiru Haret, cum ar fi Dreptul sau Psihologia.

Din punctul dvs de vedere, care este profilul elevului care se îndreaptă spre această calificare profesională?

Elevul, viitorul absolvent, trebuie să fie o persoană curioasă, perseverentă, loială cauzei pe care o are de susţinut, trebuie să fie dispus să înveţe, o dată în specializarea pentru care se pregăteşte, dar şi alte noţiuni de cultură generală, pentru că această profesie te expune unei varietăţi de tipologii umane şi unui context în care trebuie să fii pregătit să susţii o conversaţie şi să fi apt să te integrezi în orice mediu.

Care este mesajul pe care îl transmiteţi viitorilor elevi de la această calificare profesională?

Viitorilor absolvenţi ai Colegiului, le transmit că depinde de fiecare dintre noi ce amprentă va lăsa generaţia de detectivi în istoria detectivisticii. Noi scriem istorie, ne raportăm la trecut, dar prezentul prin care trecem de fapt, compune următoarele experienţe. Trebuie să ne gândim cum rămânem în amintirea clienţilor agenţiei, prin fiecare interacţiune, competenţe, tehnici şi toate etapele de interacţiune şi comunicare cu clienţii, brandul personal pe care fiecare dintre noi şi-l creează. Un Detectiv particular poate să poarte mai multe pălării şi fiecare dintre noi, fie vrea să se angajeze într-o agenţie, fie vrea să lucreze pe cont propriu. Atunci trebuie să alternezi pălăriile de manager, de lider, care îţi aduc un plus de valoare. Este o responsabilitate, o profesie foarte frumoasă. Printre calităţile pe care trebuie să le deţină un viitor Detectiv particular se află curajul, perseverenţa, atitudinea, curiozitatea şi dorinţa de a învăţa permanent.

La Colegiul Universitar Spiru Haret, te poţi preînscrie online la calificarea profesională – Detectiv particular aflată pe oferta educaţională pentru anul şcolar 2023-2024, până la 30 iunie 2023. Confirmarea locului de cursant #CUSH până la finalul lunii iulie, oferă avanatajul de a nu mai achita taxa de admitere în valoare de 250 de lei.

Construim împreună cariera ta la #CUSH!