SIMPOZION INTERDISCIPLINAR PROVOCĂRI ALE TRANZIȚIEI DE LA ȘCOALĂ LA PIAȚA MUNCII PTS2024

colegiu | Asistent medical, Domeniul Sanitar, Uncategorized

Organizat pentru prima dată în 2017, Simpozionul Interdisciplinar cu Participare Internațională, ajuns acum la a VIII-a ediție, rămâne un demers educațional inovativ, inițiat de Colegiul Universitar Spiru Haret din București, în colaborare cu Colegiul Universitar Spiru Haret din Craiova, Colegiul Terțiar Nonuniversitar Spiru Haret Câmpulung, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universităţii Spiru Haret și susținut de parteneri din țară și străinătate.

Evenimentul aduce împreună asistenți și cadre medicale active, cadre didactice din domeniile medical, psihologie și științele educației, teoreticieni și practicieni în științele educației, doctoranzi, masteranzi, studenți și elevi din România și din străinătate.

Ediția din acest an a beneficiat de prezența fizică și online a participanților din diverse instituții prestigioase: Școala Postliceană Sanitară FUNDENI (România), DEVSTAT Statistical and Education Consulting (Valencia, Spania), Institutul de Cercetări, Politici și Evaluare în Educație (România), Asociația Profesorilor și Dascălilor de Pretutindeni, filiala Republica Moldova (Dondușeni, Corbu), Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (Cernăuți, Ucraina), Liceul Tehnologic Topoloveni din Argeș (România), Liceul Teoretic GRIGORE GHEBA din Dumitrești (Vrancea (România), Asociația Cultural Artistică JOC-B M R (București), Glory Future Foundation (Bangladesh), International Internship University (India) și James International School (India).

De asemenea, parteneriatul dintre Colegiul Universitar Spiru Haret şi Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie RAISA PACALO din Chișinău (Moldova) a fost evidențiat prin prezenţa unei delegaţii, şi a subliniat angajamentul ambelor instituții pentru dezvoltarea învățământului profesional medical de calitate și formarea tinerelor cadre medicale cu specialitatea „sănătate și asistență pedagogică/ asistent medical”.

Evenimentul, desfășurat pe parcursul a trei zile, a fost organizat în format hibrid și a inclus vizite de lucru la partenerii de practică ai Colegiului.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc la Centrul de Îngrijiri Paliative SFÂNTUL NECTARIE din București.

În cele trei zile au fost dezbătute provocările învățământului medical din Republica Moldova și din România, leadership-ul medical și în educație, printre alte subiecte importante, iar participanții au vizitat Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului Alessandrescu-Rusescu, Fundația Bucuria Ajutorului, Centrul de Îngrijiri Paliative SFÂNTUL NECTARIE, şi multe altele.

În cea de-a treia zi, au fost prezentate strategii pentru un învățământ medical de calitate, de către doamna prof. sociolog Marcela Țibuleac, doamna prof. instructor Maria Petrescu și directorul Colegiului, domnul conf. univ. dr. Silviu Șerban, ce a propus abordarea dimensiunii etice a profesiei de asistent medical. Domnul conf. univ. dr. Sebastian Chirimbu a abordat subiectul „Stresul în cariera didactică și în cea medicală” prin prisma managementului emoțiilor.

In cadrul evenimentului au avut loc două ateliere practice (prim ajutor și combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor), organizate de asociațiile Special Rescue Unit și Teen Challenge Smart, au adus un plus de valoare simpozionului.

În încheierea simpozionului, a fost reafirmată importanța formării profesionale continue a cadrelor didactice și medicale, precum și provocările profesionale pe care unii dintre participanți le vor întâmpina în cariera lor.

Mulțumim reprezentanților Inspectoratului Școlar București pentru prezență și alocuțiunile susținute (doamna insp. șc. prof. Daniela Jenica Enache, doamna insp. șc. prof. Emilia Ionescu și doamna insp. șc. prof. Cătălina Elena Șerban), colegilor din țară și din străinătate care au contribuit la transformarea acestor trei zile într-o experiență valoroasă de bune practici în educație, cercetare, dezvoltare și inovare, piloni ai societății cunoașterii.

Informații preluate din articolul scris de conf. univ. dr. Sebastian Chirimbu