colegiu | Uncategorized
Meseria de DETECTIV PARTICULAR este una a inteligenţelor, a minţilor deschise, profitabilă şi de viitor pentru oricine este pasionat și își dorește să activeze în domeniu
În anul 2003 a apărut Legea nr. 329 privind exercitarea profesiei de detectiv particular în România, care legiferează modul (condiţii, drepturi şi obligaţii, sancţiuni) în care un cetăţean poate deveni detectiv particular şi poate profesa această meserie.
În prezent, detectivii particulari din România provin din foştii poliţişti retraşi din activitate, precum şi din persoanele absolvente de studii medii sau superioare diverse care primesc atestatul structurilor de poliţie, urmare a examenului susţinut în acest sens.
Numărul societăţilor de detectivi particulari a crescut susţinut în ultimii ani, ajungând la 92 la momentul actual, pentru care baza de selecţie a personalului este foarte restrânsă, neexistând o şcoala de profil. Baza legală amintită a creat premisele pentru afirmarea unei categorii distincte de profesionişti, persoane care au o pregătire de specialitate apropiată de cea a lucrătorilor din structurile de stat specializate în arta investigaţiei, dar ca obiect de activitate complementar acesteia.
Demersul Universității Spiru Haret București de a înființa/autoriza în cadrul Colegiilor universitare Spiru Haret București și Spiru Haret Craiova, domeniul Servicii, calificarea profesională Detectiv particular, vizează completarea cadrului legal prin care securitatea privată din România îşi caută forme şi metode pentru a deveni cât mai eficientă şi pentru a răspunde nevoilor de securitate generală a societăţii româneşti prin crearea unui sistem propriu de formare şi pregătire a detectivilor particulari care va lărgi aria locurilor de muncă.
Funcţionarea societăţilor de detectivi particulari de câţiva ani în România, creează premisa că această profesie oferă atractivitate pentru un spectru larg de tineri, în mod special, dar şi pentru alte persoane care doresc să-şi facă o carieră pe tărâmul investigaţiilor private.
Pentru a fi titularul unei diplome, în baza căreia va fi capabil să îndeplinească funcţii calificate, de conducere, coordonare şi administrare în cadrul unei societăţi de detectivi sau pentru a putea îndeplini funcţii operative în cadrul societăţilor de detectivi particulari, este suficient să respectați legislația în vigoare. Puteți activa în domeniu indiferent de gen sau vârstă!
Un exemplu în acest sens este și cursantul nostru, domnul Nelu Chelariu. Cu o vechime în câmpul muncii de peste 40 de ani, cu o carieră în structurile statului, cu o vastă experiență în domeniu și cu recunoașterea/validarea competențelor, vicepreședinte al Asociației Naționale a Detectivilor din România (A.N.D.R. Moldova).
“Știu de existența acestui colegiu încă de la înființare și am urmărit cu atenție modalitatea de desfășurare a cursurilor, implementarea programei de studiu, adaptarea practicii de specialitate la nevoile din teren, selecția candidaților și trebuie să recunosc faptul că am privit cu atenție către personalul didactic și nedidactic din unitate. Am avut ocazia să întâlnesc elevi și absolvenți ai colegiului cu care am interacționat și colaborat foarte bine. Am recomandat cursurile de detectiv particular mai multor persoane dar ulterior m-am decis să le urmez și eu din dorința de perfecționare, de a ține pasul cu noile tendințe și tehnologii și nu în ultimul rând pentru a fi un exemplu pentru mai tinerii mei colegi, sper viitori colaboratori!”
Un bun detectiv particular trebuie să fie: perceptiv; un bun observator; să aibă răbdare; spirit calm/liniştit; să fie devotat; să dețină abilităţi de comunicare eficiente; să cunoască temeinic legea, să aibă aptitudini fotografice bune; să aibă aptitudini de organizare.
Detectivul particular oferă servicii pentru toți clienții, persoane fizice sau juridice. Misiunile de monitorizare și investigație se adaptează în funcție de amploarea cazului iar toate informațiile și datele culese trebuie să fie păstrate în condiții de confidențialitate deplină.
Un detectiv particular sau o agenţie de detectivi particulari prestează numai servicii specifice (investigatii şi supravegheri) în conformitate cu legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular. Potrivit acestui act normativ detectivii particulari nu pot desfăşura nici un alt fel de activităţi decât cele stipulate în această lege care reglementează clar exercitarea profesiei de detectiv particular.
Cele mai frecvente cazuri în care se apelează la serviciile unui detectiv sau a unei agenții de detectivi particulari pot fi:
- conduita şi moralitatea unor persoane;
- persoane dispărute sau răpite;
- seriozitatea şi solvabilitatea unor persoane potenţial partenere în afaceri;
- asigurarea protecţiei împotriva scurgerii de informaţii;
- obţinerea de informaţii pre şi post maritale;
- măsuri de protecţie specială;
- fraude în domeniul asigurărilor;
- protecţia mărcilor înregistrate şi a patentelor;
- reconstituirea arborelui genealogic;
- verificări C.V.;
- alte tipuri de investigaţii la cerere.
Pentru că provocările în acest domeniu sunt la orice pas și pentru că ne-am o lungă perioadă în imposibilitatea de a ne desfășura activitățile în mod tradițional și pentru că ne-am dorim ca elevii și absolvenții să rămână conectați în permanență, să aibă acces la o pregătire profesională de calitate, cu sprijinul doamnei Maria Bumbaru președintele executiv al Asociației Naționale de Detectivi din România și a invitaților acesteia, am reușit să oferim cursanților posibilitatea de a face schimb de experiență, de a colabora între ei, indiferent de anul de studii iar rezultatele nu au întârziat să apară prin organizarea unor workshopuri interactive.
Pentru a urma studiile în cadrul colegiului nostru este suficient să fiți absolvent/ă de studii medii, vârsta minim 18 ani, să fiți pasionat/ă de acest domeniul. Nu există bariere legate de sex, statut social, stare civilă, mediu de proveniență domeniul în care activați momentan.
Limitele sunt doar în mintea noastră! “Mintea noastră este ca un dulap plin cu dosare. Toate informaţiile sunt etichetate şi stocate în dosare, de unde pot fi accesate uşor. Indiferent de situaţie, pentru a decide ce avem de făcut, mergem la un anumit dosar care există în mintea noastră”, ne spune domnul Chelariu Nelu, cursantul nostru, exemplul demn de urmat.