editor | Uncategorized

Își dorește să devină un mic înger păzitor. Ce înseamnă pentru ea asta? Asistent medical generalist, grad principal în Serviciul Județean de Ambulanță, unde va putea să își dedice viața persoanelor aflate în situații critice. Ea este Roxana Ionela Feraru și a absolvit calificarea profesională Asistent Medical Generalist, promoția 2020. După absolvire a avut oportunitatea de a lucra o perioadă în Serviciul Județean de Ambulanță, însă momentan, din cauza pandemiei de coronavirus, acest vis s-a sistat.

Își amintește cu emoție de momentul în care a intrat pentru prima dată în amfiteatrul Colegiului Universitar Spiru Haret: Când m-am văzut într-o mulțime atât de mare am realizat că visul meu de a deveni Asistent Medical o să înceapă alături de foarte mulți oameni dedicați acestei profesii.

Ionela Ionescu este profesorul de care își amintește cu drag: A fost prima persoană care mi-a pus în mână pentru prima dată o seringă. Acest  om minunat a insistat să învățăm această profesie temeinic, să o iubim, dar cel mai mult, să o respectăm!  De fiecare dată i-am mulțumit pentru faptul că am ajuns aici datorită dumneai. De ce? În primul an aveam extrem de multe emoții, îmi tremurau mâinile de fiecare dată când ajungeam lângă patul pacientului, emoțiile transmise de către pacient mă făceau să cred că nu sunt capabilă de a înțelege pe deplin suferința prin care trece. Dar doamna profesor Ionescu m-a ajutat să înțeleg exact ce trebuia să fac. Trebuia să ascult, să sprijin și să ridic moralul, să-i vorbesc frumos, să-i zâmbesc, să-l descopăr. Asta am învățat sub aripa dumneai. 

Ce ne poţi spune despre stagiile de practică pe care le-ai efectuat în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret?

Am întâlnit oameni dedicați acestei profesii. Atât eu, cât și colegii am mers pe secțiile care ne stârneau cel mai mult curiozitatea. Eu am efectuat primii doi ani la Spitalul Colentina, secția  Chirurgie Generală, alături de sub îndrumarea doamnei professor Ionescu Ionela. În anul 3 am decis să învăț ce înseamnă Medicină de Urgență. Ținând cont de acest aspect, am efectuat stagiul de practică la SJA Giurgiu, iar in tot acest timp mi-am dat seama că asta îmi doresc. Sunt o persoană destul de dinamică iar ,,adrenalina” întâlnită acolo mă face să-mi doresc asta. 

Ai un model pe care îl stimezi îndeosebi în domeniul în care te-ai specializat?

O admir foarte mult pe doamna Lamba Camelia, îndrumătorul meu în stagiul de practică în cadrul SAJ Giurgiu. Este un om extrem de puternic, gestionează situațiile foarte bine în condiții de stres. A avut răbdarea și priceperea de a mă învăța diferența dintre Secție si Urgență. ,”Contra cronometru” este cuvântul ce definește corect această ramură.

În prezent lucrezi în domeniul pe care l-ai absolvit? Descrie-ne o zi tipică din programul tău de lucru.  

Lucrez în domeniu, în cadrul unei clinici. Activitatea mea nu este una obișnuită deoarece lucrez la DriveThru, recoltez exudat faringian și nazal pacienților ce se testează pentru virusul Covid-19 din anumite motive precum călătorii, locul de muncă, școală, suspecți, preventiv.

Așadar, zi de zi îmbrac bine cunoscutul combinezon, port masca KN95, mască chirurgicala, vizetă, bonetă, 3 perechi de mănuși, botoși, halat impermeabil și cizme. Nu m-am temut de această ,”secție” deoarece în Codul de etică al AMG avem obligația ca în cazul pandemiilor să fim prezenți, iar când mi-am ales această profesie am știut ce obligații am. 

De ce ai ales Colegiul Universitar Spiru Haret pentru educaţia ta? Recomanzi această instituţie celor care optează pentru una din calificările pe care le pune la dispoziţie Colegiul?

Am aflat de Colegiul Universitar Spiru Haret într-o dimineață obișnuită mergând cu autobuzul.  Am văzut un panou publicitar pe Bvd. Iuliu Maniu cu  facilitățiile puse la dispoziție. Asta m-a făcut să intru pe site-ul oficial  și sa aflu toate detaliile, care în final m-au făcut să aleg această școală. 

Recomand  această instituție. Profesorii sunt persoane care lucrează în domeniu, cadre medicale din spitalele mari de stat, care ne-au îndrumat în stagiile de practică pe secțiile unde dumnealor profesează. Cât despre serviciul administrativ am doar cuvinte de laudă. Au dat dovadă de devotament, punctualitate, seriozitate, pentru fiecare problemă au găsit o soluție. Motivația consider că îi caracterizează pe cei care lucrează în această instituție.

Ce sfat le dai bobocilor Colegiului Universitar Spiru Haret?
Sfatul meu pentru bobocii Colegiului Universitar Spiru Haret este  acela de a iubi această profesie. Prima emoție, primul impuls o să-l simtă lângă patul pacientului, atunci când își vor da seama de frumusețea acestei profesii. 

Le recomand ca în cei 3 ani de școală să meargă pe cât mai multe secții, să descopere cu adevărat ceea ce îi atrage. Astfel, își vor transforma pasiunea în jobul dorit. 

Nu are un citat preferat, însă jurământul asistentului medical este sacru pentru ea.

„În numele Vieţii şi al Onoarei,

jur

să îmi exercit profesia cu demnitate,

să respect fiinţa umană şi drepturile sale

şi să păstrez secretul profesional.

Jur că nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, apartenenţă politică sau stare socială.

Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor umanităţii.

Fac acest jurământ în mod solemn şi liber!