editor | Domeniul Productie Media | , , , , ,

Colegiul Universitar Spiru Haret organizează admitere pentru anul școlar 2020/2021 pe bază de dosar şi interviu. Candidaţii pot opta pentru o specializare în limita locurilor disponibile.

În rândurile de mai jos, aflăm mai multe informații despre specializarea Editor de Imagine, de la Silviu Şerban, directorul Colegiului Universitar Spiru Haret.

Foto: Silviu Șerban, director Colegiu Universitar Spiru Haret

Spuneți-ne câteva cuvinte despre calificarea editor de imagine, o calificare tot mai căutată pe piața muncii.

Chiar dacă în cinema există o tendință realistă (minimalistă sau cum vreți să-i spuneți) care vede montajul doar ca o anexă a procesului de filmare, editorul de imagine rămâne cheia majorității producțiilor audio-vizuale, fie ele cinematografice, de televiziune ori (mai nou) multimedia.  Accentuarea cadrului lung este, în mod evident, o marcă stilistică a unui anume tip de cinema, însă dincolo de acesta, tehnicile și procedeele de montaj devin suverane. Cât privește genurile jurnalistice de televiziune, se poate spune fără teama de a exagera că nu se poate vorbi de existența acestora fără intervenția necesară și semnificativă a editorului.

Instruirea practică este esenţială pentru dezvoltarea completă în profesie. Ce ne puteţi spune despre parteneriatele încheiate de Colegiul Universitar Spiru Haret în domeniul Producţie Media?

Colegiul Universitar Spiru Haret dispune de specialiști cu experiență în editarea de imagine care au activat în cadrul posturilor de televiziune ce au funcționat alături de Universitatea Spiru Haret. Astăzi, aceștia sunt parte a echipei de PR și publicitate și în același timp, cadre didactice ale Colegiului oferind, prin intermediul infrastructurii de excepție, toate cunoștințele și sfaturile necesare elevilor înscriși la Editor de imagine pentru ca aceștia să dobândească abilitățile și competențele potrivite care să le permită să lucreze în domeniu.

La capitolul colaborări trebuie neapărat amintită instituția de învățământ cu ajutorul căreia am ajuns deja la două generații de absolvenți. Este vorba de Colegiul Tehnic Media și de două cadre didactice de acolo, domnii Mircea Enăchescu și Victor Lungu, profesioniști recunoscuți în domeniu, care susțin câteva cursuri importante în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret.

Ce aptitudini sunt necesare pentru a profesa ca editor de imagine?

Principala calitate a viitorului editor de imagine este capacitatea de a citi și a povesti în cadre. Această aptitudine implică două aspecte: pe de o parte, este vorba de capacitatea de a fragmenta realitatea brută și de a o recrea în funcție de scopuri și motivații diferite, iar pe de altă parte, de forța imaginativă de a transpune textul în șiruri de cadre. Cu alte cuvinte, cel care se pregătește pentru a deveni editor de imagine trebuie să poată stăpâni limbajul audio-vizual în cele mai fine detalii și, totodată, să-l poată utiliza cu ușurința cu care vorbește limba maternă.

În ce constă examenul de certificare pentru viitorul editor de imagine?

Întreaga pregătire de-a lungul celor 2 ani de studiu, atât cea teoretică, cât și cea practică (axată în mod special pe lucrul cu Adobe Premiere) se încheie cu cele trei probe ale examenului de certificare în urma căruia sunt obținute diplomele care confirmă pregătirea obținută necesară calificării profesionale editor de imagine. Cele trei probe constau într-un test scris construit din diverse forme de întrebări, într-o probă practică în care absolventul montează un material pe o temă anume și în susținerea orală a unui proiect realizat pe o temă la alegere și sub directa coordonare a unui profesor.

Care este gradul de inserţie pe piaţa muncii a cursanţilor Colegiului Universitar Spiru Haret după finalizarea studiilor?

Nevoia de specialiști în editarea imaginii pe piața muncii este mare. Acest lucru s-a observat cu claritate urmărindu-se ce s-a întâmplat cu cele două cicluri de absolvenți ai Colegiului Universitar Spiru Haret care au promovat examenul de certificare. Lucrează în domeniu în proporție de 90%, fie în instituții media importante, fie în cadrul propriului lor business.

CITEŞTE ŞI:

Interviu cu prof.univ.dr. Stan Petrescu, cadru didactic în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret: Meseria de detectiv particular este una a inteligențelor, a minților deschise, profitabilă și de viitor, care poate să-și găsească mulți aderenți

Interviu cu Maria Bumbaru, „Doamna detectivilor din România”, pentru Colegiul Universitar Spiru Haret: Profesia este fascinantă prin varietatea situațiilor pe care ți le aduce pe masa de lucru. Cel mai adesea legate de viața oamenilor, adevărate romane

Interviu cu Mihaela Alexa, cursantă în cadrul specializării Detectiv Particular: Celebra intuiție feminină poate fi un avantaj în practicarea cu succes a acestei profesii

Interviu cu Maria Dumitrică, cadru didactic în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret: Am ales această profesie pentru că iubesc oamenii și îmi doresc să le redau zâmbetul și încrederea în ei

Interviu cu Daniela Nistor, cadru didactic în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret: Profesia de asistent medical este o profesie vocațională în care ai de învățat în fiecare zi