21 de ani de detectivistică… 2000-2021, Arc peste timp… Congresul Național Aniversar al Asociației Naționale a Detectivilor din România
colegiu | Uncategorized
Asociația Națională a detectivilor din România a contribuit la elaborarea unei legi în domeniu și crearea unei comunități profesionale prestigioase în vederea desfășurării activităților detectivistice sub normele legale internaționale.
În anul 2000, a fost înființată cu ajutorul celor 24 de membri fondatori Asociația Națională a detectivilor din România, având ca obiectiv protejarea și reprezentarea intereselor celor mai importante agenții de detectivi din România.
Asociația Națională a detectivilor din România, membră a I.K.D (International Federation of Associations of Private Detectives) are în structura sa agenții și cabinete care funcționează legal, verificate și recomandate, ce se supun statutului A.N.D.R și Codului de Deontologie profesională.
Sub deviza SEMPER VERITAS (Intotdeauna Adevărul) Asociația Națională a detectivilor din România și-a asumat atât promovarea profesiei de detectiv, liberă, independentă și autonomă cât și crearea unei structuri profesionale naționale a tuturor detectivilor particulari din România.
Supranumită „Doamna” detectivilor din România Maria Bumbaru – președinte executive, detective particular de peste 25 de ani, deschide orizontul detectivilor prin înființarea unei asociații detectivistice împreună cu alți 24 de investigatori din cadrul Ministerului de Interne ce deține în momentul actual peste 150 de membri, persoane fizice și peste 25 de societăți specializate.
Președintele Executiv al Asociației Naționale a Detectivilor, s-a zbatut ca un proiect de lege care stabilește statutul detectivilor particulari și modalitătile de exercitare a meseriei existent înca din 1997 să fie implementat și în România sub normele legislative în vigoare.
Acest lucru s-a realizat oficial în anul 2003 apărând astfel în România o nouă meserie în nomenclatorul muncii și anume cea de detectiv particular.
Cu respect și angajament față de regulile etice profesionale dna Maria Bumbaru creează relații strânse și oportunitati de dezvoltare a nișei detectivistice din România organizând evenimente cu participanți importanți din toată lumea stabilind astfel alianțe europene și internaționale cu țări precum Italia, Spania, SUA, Germania, Turcia, etc.
Scopul principal al Asociației Naționale a Detectivilor din România constă în reprezentarea, susţinerea și promovarea intereselor economice, profesionale, sociale și juridice ale membrilor.
În acest context ANDR are în vedere elaborarea şi promovarea programelor de dezvoltare și armonizare a legislației românești specifice prin afilieri și parteneriate cu structuri similare din Uniunea Europeană.
Din anul 2019 Universitatea Spiru Haret București este în strânsă colaborare cu Asociația Națională a detectivilor din România, autorizând în cadrul Colegiului universitar Spiru Haret domeniul Servicii, cu calificarea profesională DETECTIV PARTICULAR.
În luna august prima promoție de absolvenți ai calificării profesionale Detectiv particular, a susținut și promovat examenul de certificare a calificării profesionale, urmând să susțină un examen de atestare, organizat conform legii de către Inspectoratul General al Poliției Române, conform graficului de examinare. După atestare, detectivul particular poate să-și desfășoare activitatea numai în cadrul unei Agenții de detectivi particulari sau a unui Cabinet individual.
În data de 14 septembrie 2021, am avut onoarea și deosebita plăcere ca împreună membrii ANDR, detectivi particulari neafiliați invitați, elevi și absolvenți ai Colegiului universitar Spiru Haret București (calificarea profesională Detectiv particular), personalități ale mediului academic, politic, economic, reprezentanți ai Ministerului de Interne, IGPR și alte instituții, să participăm la Congresul Național Aniversar, organizat la Hotel J.W.Marriott – București.
La aniversarea a 21 de ani de activitate, doamna Bumbaru Maria, președintele executiv al Asociației Naționale a Detectivilor din România (2000-2021) – ne-a încântat cu imagini din Arhiva asociației și a făcut un „Arc peste timp“ pentru a sublinia provocările acestei meserii, importanța legislației, a Codului de Etică și Deontologie profesională, a selecției celor care vor să îmbrățișeze această meserie.
A fost trecută în revistă Activitatea investigatorilor privați din România în contextul Internațional „Quo vadis“ în Secolul 21“ iar la GALA DINNER au fost decernate: Insigna de Aur a Asociației, membrilor Fondatori și Membrilor de Onoare; Distincția profesională Senior Detectiv; Distincția profesională„Insigna de aur“, membrilor care activează în ANDR de minimum 15 ani consecutiv; Distincția profesională „Insigna de argint“, membrilor care activează în ANDR de minimum 10 ani consecutiv.
Arc peste timp …. 21 de ani de amintiri … fereastra către Viitor! Ne-am exprimat cu toții dorința de a ne revedea cu bine și de a avea satisfacții profesionale, chiar și în contextul epidemiologic în care ne aflăm.
Pentru fiecare dintre cei aflați la acest eveniment, la ceas aniversar, a fost o zi încărcată dar emoțiile au fost pozitive, cu satisfacțiile profesionale care nu s-au lăsat așteptate iar, eforturile doamnei președinte Bumbaru Maria au fost apreciate până la cel mai înalt nivel.
Sperăm să ne revedem curând la alte evenimente organizate pentru pasionații acestui domeniu.