editor | Asistent balneofiziokinetoterapie si recuperare medicala |
Perseverența, buna dispoziție și optimismul sunt cuvintele ce o caracterizează. Maria Dumitrică este cadru didactic în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret, specializarea asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală.
De mică a empatizat cu cei din jur și și-a dorit să aducă alinare celor aflați în suferință. Consideră că munca susținută și dedicarea conduc către traseul profesional dorit.
Ce înseamnă să fii asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare, ce abilități trebuie să ai pentru acest domeniu și cât de importante sunt orele de practică pentru a-ți desăvârși pregătirea profesională, aflăm de la Maria Dumitrică în rândurile de mai jos.
Ce presupune a fi asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare?
A fi asistent medical înseamnă a fi în slujba oamenilor aflați în suferință, înseamnă să le zâmbești, să le dai speranță, să le acorzi îngrijirile speciale, să le fii alături. A fi asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare înseamnă să fii o rază de lumină, să dai speranță oamenilor a căror viață este non-sens, să fii înger care vindecă aripile rupte ale altor îngeri, ajutându-i din nou să se înalțe.
De ce ai ales această profesie și ce abilități consideri că trebuie să ai pentru acest domeniu?
Am ales această profesie pentru că iubesc oamenii, și îmi doresc să fac tot ce îmi stă în putință, investind toate cunoștințele acumulate în bunăstarea lor fizică, pentru a face cât mai multe suflete fericite, redându-le zâmbetul și încrederea în ei.
Despre abilități, consider că trebuie accentuată demnitatea – trebuie să fii vrednic de cinste și respect, altruism – să fii preocupat întotdeauna de binele altora, să fii profesionist aplicând prin precizie și siguranță toate acțiunile întreprinse asupra stării fizice și emoționale ale celor aflați în suferință, și nu în ultimul rând, trebuie să fii onest.
Care a fost parcursul tău educațional și profesional ce au condus la cariera din prezent?
Contactul cu multe persoane aflate în suferință și neputința lor de a se manifesta a fost un factor determinant în a lua decizia de a îmbrățișa această carieră, urmând Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea Kinetoterapie și Motricitate Specială, din cadrul Universității Spiru Haret, perfecționându-mă în continuare, prin studii doctorale, ceea ce îmi permite exercitarea acestei profesii la un nivel avansat.
Care a fost cel mai dificil caz pe care l-ai tratat și care a fost reacția pacientului pe parcursul recuperării?
Toate cazurile au fost dificile, fiind vorba de o patologie destul de complexă – tetrapareză spastică, dar modul de abordare și de cunoaștere al pacienților m-a ajutat foarte mult în a pătrunde oarecum în interiorul lor, simțindu-le emoțiile, și aplicând metode particulare, ceea ce a condus în accelerarea procesului de recuperare.
Cu ce categorie de pacienți preferi să lucrezi: copii sau adulți/sportivi?
Categoria de pacienți cu care prefer să lucrez sunt copiii.
Când planifici un program de recuperare, care sunt factorii de care ții cont, astfel încât să convingi pacientul să facă exercițiile respective?
Țin cont de vârstă, urmăresc starea psihoemoțională, și în funcție de acestea, înainte de a începe procesul de recuperare, creez un ambient plăcut care îmi va da posibilitatea în desfășurarea activității.
De asemenea, adopt o gândire pozitivă, transmițând persoanelor din jurul meu multă încredere și siguranță.
Care consideri că sunt motivele pentru care această specializarea a stârnit un interes crescând în ultimii ani în rândul celor care vor să practice profesia de asistent balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală?
Motivele sunt multiple: viața stresantă de zi cu zi, lipsa mișcării, o alimentație deficitară, adoptarea unor posturi incorecte în rândul copiilor și adulților, ceea ce atrage cu sine dezvoltarea unor patologii, toate acestea, considerându-le motive întemeiate, având ca scop recuperarea acestor pacienți.
Spune-ne 3 motive pentru care un viitor cursant ar alege să studieze în cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret.
În cadrul Colegiului Universitar Spiru Haret sunt cadre didactice foarte bine pregătite atât teoretic cât și practic, cu suflet mare, empatice, cu deschidere către nou și perfecționare permanentă, cu săli de curs dotate cu material didactic și aparatură utilizată la orele de practică.
Care este reacția cursanților în ceea ce privește instruirea practică?
Sunt entuziaști și cu o mare dorință de a putea aplica ceea ce au acumulat la nivel teoretic.
Consideri că sunt suficiente orele de practică pe parcursul anilor de studii sau recomanzi și stagii de voluntariat?
Niciodată nu aș putea spune că este suficient pentru a deveni un bun profesionist. De aceea, recomand cursanților să se implice în cât mai multe stagii de voluntariat, pentru a cunoaște cât mai bine această profesie.
Care este moto-ul după care te ghidezi în viața de zi cu zi?
Motto-ul după care mă ghidez în fiecare zi este: „Pot să îmi depășesc limitele, și să ating cea mai înaltă culme a perfecțiunii”.